followers comel

Sunday, 8 February 2015

Becoming an AJ lover!

Assalamualaikum. 


I've developed some serious addictions lately. I've started collecting items and stuffs. Before this, I was so into Fixi novels (and still collecting until now). I think it's good for me as it helps to get rid of my boredom during the semester break and sometimes improve my creativity and sense. 




...and I do think becoming an Aidijuma scarfs lover is not a mistake. 



From left: 
Fullcat, Ribbon, Brown Croissant, Red Pine & Retro Cassette 


I could understand why there are people who are willing to spend much on AJs. The designs are cute, adorable and trendy. So far, I've grabbed Fullcat, Ribbon, Brown Croissant, Red Pine & Retro Cassette. They are all White Labels. Since I bought them online, each of them costs me RM20. Not too expensive for an undergraduate like me. It's still affordable. For working women, they might choose Black Labels for the exclusiveness. 

I admit that I love wearing printed short dresses or t-shirts. Since I'm having a quite serious addiction to the printed AJs, I choose to buy plain short dresses, peplums and t-shirts to match with the scarfs. So far, I think my Martina collections from The Pop Look really help me. 

Recently, I did the bartering activity with one of the members in a barter community. I decided to swap my new Zara blouse with a new Colourful Numbers AJ. Currently waiting for it. Can't wait to add my AJ collection! 

Oh, another reason on why I choose AJ, the scarfs are actually wide enough to cover the chest, and of course the aurah. I think that it's not a problem for a lady who wears hijab like me to still be stylish and trendy. However, make sure that the niat of wearing hijab is to be a good servant of Allah. InsyaAllah. 

note: 
1) Planning to buy AJ WL Stationery. Look cute to a final year student like me! 
2) Want to buy AJ GL Lipstick (blue). Just in love with the design but I think my purse would ask me to wait first! 

XOXO
Zulaikha 

Wednesday, 4 February 2015

AE: Aku tanya, apa khabar?

Assalamualaikum. 

AE a.k.a academic exercise, atau student UKM panggil latihan ilmiah. Hmm. 

Selaku final year student, haruslah siapkan AE ni. Sepatutnya masa cuti yang panjang ni lah dah pulun cari maklumat tentang AE ni, tapi ni tak. Konon nak rehatkan dulu otak yang berserabut dengan banyak benda masa praktikum dekat sekolah sem lepas. 

Dan hari ni, 
dengan tak semena-menanya, 
dapat SMS. 

Daripada siapa?
Daripada Miss Asmahan. 
Mengatakan yang aku perlu submit AE proposal kepada beliau Jumaat ini. 

Eh tunggu, 
bukan ke aku ni supervisee Datin Siti Hawa? 

Adoi. 
Tukar supervisor dah rupanya. Lambat update betul aku ni.
Rara dan Sara pun masih sekali lagi dengan aku. 

Jadi, haruslah pulun edit AE mulai malam ni. 
Doakan AE aku siap tepat pada masanya. 
Tak nak dah repeat paper or sem lagi.
Perit. Sakit.
The end. 

XOXO 
Zulaikha 

Friday, 30 January 2015

Tinta Zulaikha

Assalamualaikum. 

Hari ni dah 30 Januari 2015. Cepatnya masa berlalu -.-''' Dah terasa menganak tirikan blog ni setelah sekian lama. 

21 Januari lalu aku dah bergelar wanita 23 tahun. Hahahaha. Baru 23 tahun. Leklu beb. Banyak benda lagi kena kejar. Tolong jangan sebut pasal kawin boleh dok? Wakaka *forever alone* Terima kasih kepada Yasmin Khairani yang sudi mereview birthdayku. Mohon hadiah birthday satu dozen ye! 

Memang rasa sekejap je masa berlalu. Buktinya, sesi praktikum dekat sekolah pun dah lama habis. Rindu bebudak nakal tu. Eh rindu ke? Entah la. Rindu jugak. Tapi 30% je. Lol 

Jadi, tahun 2015 ni aku harap aku dapat capai semua azam aku tahun 2011 yang lalu. Tengok, berapa tahun dah tertangguh? Moga-moga aku akan jadi lebih rajin mengupdate live events aku dan segala omelan tentang hidup. 

Oh ya, mohon sedekahkah al-Fatihah dan bacaan Yasin buat allahyarham pakcikku, Tuan Ibrahim Tuan Chilek yang telah meninggalkan kami semua pada 28 Januari 2015 disebabkan kanser. Moga Allah menempatkan beliau dalam kalangan hambaNya yang beriman dan beramal soleh. Amin. Allahyarham jiranku, Mok Joh pun telah pergi dalam Januari, 26 Januari 2013. Moga Allah mengampuni dosa-dosa mereka. InsyaAllah.


nota kaki: 
1) obsesiku kini kian bertambah. Fixi & Aidijuma pula. High maintenance. Need to work harder. 
2) Masih menunggu result praktikum sem 7. Moga dapat yang baik-baik. 
3) Sem 6 dapat dekan tapi tak pergi dinner dekan sebab dah balik kampung.
4) Bestie nak kawin bulan 4 ni tapi aku sebagai bakal bridesmaid belum kurus-kurus. Adoyai

XOXO 
Zulaikha 

Thursday, 4 September 2014

Lambatnya Jumaat

Lambatnya Jumaat T.T


Dakwat printer dah habis, and I don't have any freaking money to buy the new one. Yet T.T 



Dengar cerita, PTPTN sem 7 ni masuk hari Jumaat ni, iaitu esok. Betul ke tak ni? Janganlah bagi aku harapan palsu T.T

Sejak masuk sekolah ni, semua maklumat penting, through WhatsAp je. Dah lah smart phone (yg bodoh) tu dah rosak. Memang aku ni macam orang hulu yang tak punya connection dengan dunia luar la jadinya. Selalu je termiss apa-apa maklumat penting. Macam hari ni, meeting was cancelled, aku kemain bersiap awal. Kesudahannya, Dibah ajak pergi lepak dekat library Intec. Hmm, kan dah membazir masa tidur aku tu?

Pendek kata, lambatnya PTPTN masuk. Aku nak beli dakwat printer, aku nak beli smart phone. Semua ni sebab praktikum lah. Haish.

Wednesday, 3 September 2014

Wake me up when September ends

Assalamualaikum.

Lama tak jenguk online diaryku ni. Terasa macam dah menganak tirikan blog ni, dulu bukan main lagi update, tapi sekarang? Terbiar berhabuk tanpa sebarang coretan rasa. 

Oh ya, maklumlah, sekarang memang tak ada langsung internet connection, lebih-lebih lagi lepas pindah ke rumah baru. Kenapa pindah rumah sewa baru? Ah, seriously, malas nak fikir benda-benda yang dah berlalu. 

Sekarang aku tengah buat praktikal dekat sekolah. Blerghh. Cikgu praktikal? Tiring, kau tahu. Hari ni je pun baru lepas jadi Incredible Hulk kejap dalam kelas. Kasi brainwash budak-budak yang tak behave dalam kelas.

Aku harap Allah teguhkan dan tabahkan hati aku untuk jadi seorang pendidik yang berjaya. Aku rasa kecewa bila aku gagal capai aim aku setiap hari, untuk ubah budak-budak ni jadi lebih baik. Aku rasa macam aku nak tidur je sepanjang September, dan bila aku bangkit, diorang semua behave dan semangat nak belajar, semangat nak terima something daripada aku. 

Tapi aku tahu semua tu takkan berlaku...semudah itu. 

Walaupun setiap hari aku rasa macam nak berputus asa, tapi...takkan semudah tu? Aku kan Superwoman. Try me! 

Friday, 30 May 2014

sekarang aku tahu.

sekarang aku tahu. 

wujudnya aku di sini tak siapa yang hargai, 

cuma orang tuaku yang tahu penat lelah 
punya seorang anak gadis. 

sekarang aku tahu. 


cinta kepada manusia takkan ada gunanya

kalau manusia itu tidak cintakan Tuhannya terlebih dulu
daripada aku. 

sekarang aku tahu. 


kawan bukan untuk selamanya.

kawan cuma ada bila kau diperlukan. 
kawan sejati?
ah, aku rasa aku takkan jumpa pun. 
banyak yang penting diri
dan mahu dirinya saja yang difahami. 

sekarang aku tahu.

sedihkan jadi aku?

aku rasa Tuhan sedang simpan momen-momen indah 

buat aku. 
Dia nak bagi sekaligus nanti, mungkin di dunia atau akhirat kelak.

Wednesday, 30 April 2014

senyum.


Senyumlah,
walau hati terluka,
walau dia buat aku seolah
aku tak punya rasa.

Senyumlah, 
anggaplah kau baru terbangun 
dari mimpi buruk yang maha panjang, 
senyumlah tanda kesyukuran,
kau masih diberi waktu 
untuk perbetul kesilapan.

Senyumlah, 

kau dijauhkan daripadanya
mungkin bukan dia, bukan dia 
yang akan mengimami solatmu.

Senyumlah, 

lupakan semua duka,
Tuhan sebaik-baik perancang buatmu,
percayalah semua ketentuanNya,
nescaya kau akan bahagia.


Nota kaki: 
sejak 2 menjak ni, aku rasa kosong, aku rasa lost, aku rasa sedih. Tambah-tambah lagi dengan mp4 hilang, tambah-tambah lagi dengan masalah kewangan. Tambah-tambah lagi dengan masalah orang sekeliling. Tambah lagi dengan assignment2 yang buat aku rasa nak menangis. Aku tak ada sesiapa untuk mengadu, aku cuma dapat mengadu kepadaNya, kawan2 pun punya masalah sendiri, siapalah aku untuk memberatkan mereka. Ya Allah, bantulah hambamu yang sangat lemah ini.